Fribiodling innebär att honungen skördas från nybyggda vita vaxkakor som aldrig innehållit yngel.
Bergslagen har unika förutsättningar att producera en av världens finaste honungssorter. Grunden är en varieranda vild flora med riklig blomning från tidig vår till sen höst. Vi skördar normalt första veckan i juli och sista veckan i augusti.
Honung har sitt ursprung i blommornas nektar. Honungens karaktär beror därför av vilka blommor bina har samlat nektar.
'
Från frukt och bärblom, maskros, hallon och vitklöver. Ljust gulvit färg, lätt arom och smak. Med ökande andel maskros, gulare och viss spetsighet i smak.
Från klöver och tistlar, lind och rallarros. Ljust guldgul till bärnstensfärg. Tistlar ger fyllig arom o smak. Inslag av lind ger något mintig doft och smak. Ren lind är en favorit men sällsynt. Ljusgul med grön ton.
Med ökande andel ljung går färgen från guld till bärnstensbrun. Smaken är intensiv och lång. Doft av skog, myr och vildmark.
Vitklövern är ofta en av de viktigaste dragväxterna på betesmarker och vallar. Honungen får låg vattenhalt och kan bli hård. Färgen drar mot kittvit, söt arom och lätt luftig smak.