• Välkommen
  • Aktuellt
  • Bin
    • Avel
    • Bin
    • Databas Bin
    • I bigården
    • Yngelramar
  • Honung
    • Butiker
    • Honung
    • Honungshuset
    • Honung från Bergslagen
    • Ljungskörd
    • Skörd
    • Utvinning
  • Kontakt
    • Integritetspolicy
  • Kupan
    • Kupan
    • Skattlådan
  • Webbutik
  • Övrigt
    • Andel i bikupa
      • Boka
      • Vågkupor
    • BeeScanning
    • Br Adam och Buckfastbiet
    • Dragväxter
    • FriBiodling
    • Skadedjur
    • Skötsel
    • Verktyg
fribi
  • Välkommen
  • Aktuellt
  • Bin
    • Avel
    • Bin
    • Databas Bin
    • I bigården
    • Yngelramar
  • Honung
    • Butiker
    • Honung
    • Honungshuset
    • Honung från Bergslagen
    • Ljungskörd
    • Skörd
    • Utvinning
  • Kontakt
    • Integritetspolicy
  • Kupan
    • Kupan
    • Skattlådan
  • Webbutik
  • Övrigt
    • Andel i bikupa
      • Boka
      • Vågkupor
    • BeeScanning
    • Br Adam och Buckfastbiet
    • Dragväxter
    • FriBiodling
    • Skadedjur
    • Skötsel
    • Verktyg

Utvinning

Vi slungar ca 10-20 % av skörden på konventionellt sätt. Avtäckning med Sjölis och helautomatisk självvändande slunga som tar en 1/2-ramslådas 12 ramar åt gången. Kapaciteten ligger på ca 3 lådor i timmen, dvs ca 30-40kg/tim. Detta beror av driftsformen där samhällena får en 1/2-låda i början av maj för att ge drottningen plats att expandera. Dessa ramar är vår främsta flaskhals!
Merparten utvinns således med fribimetoden, dvs med sönderdelning av vaxkakorna i en kvarn och med separation av vax och honung en en separator av egen konstruktion. Processen är helautomatisk med en kapacitet ca 10ggr snabbare än slungningen. Honungen pumpas till klarningstank och lagringstankar, därefter till tappningstank där ympning sker. Upptappning sker med halvautomatisk tappmaskin.

Skattlådor på pall

16 lådor per pall är ca 400kg honung.

Vinsch

Skattlådan lyft till kvarn med en elvinsch som löper i taket.

Slitsskiva tas av

Om vaxet är svalare än 25 grader går det bra att rycka av skivan. Varmare vax är segt.

Slitsskivan borttagen

Aluminiumprofilerna rensas och bänds upp med en profil som verktyg.

Vitt vax

Väl täckta vaxkakor innebär mogen honung.

Ljunghonung

Den rödbruna färgen och den typiska aromen....

Skattlådan reses på högkant

Efter att aluminiumprofilerna bänts ur vänds lådan och honungskakorna störtas ner.

Honungskakorna mals

Kvarnen sönderdelar vax och honung till en tunnflytande gröt. Vax och honung skiljs sedan i separatorn.



Ju mer man vill desto mer kan man

© fribi hb 2015

"Besvikelsen över dålig kvalitet, varar längre än glädjen över ett lågt pris".

© fribi hb 2015

"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

© fribi hb 2016

Utvinning

Read More
Tweet
admin
2013-04-22
0 0
  • Senaste inläggen

    • Fina samhällen hos Isaksen
    • 1 på 5 000
    • Andelsmöte 29e juni
    • Fribi sponsrar Biodlingsföretagarna
    • Bok om Biodlingstekniker
  • Meta

    • Logga in
    • Inlägg via RSS
    • Kommentarer via RSS
    • WordPress.org